URÁNVÁROS
A legmodernebb lakótelep

MENÜ

Olympia Étterem

Cím: Esztergár Lajos utca 10
GPS: 46.063569 - 18.193563
Építés éve: 1960
Tervezte:
Kivitelezte:
HRSZ:
Beküldte: Ády
2009:11:19 13:53

 


Kicsit régebben  még a 39-es

Kicsit régebben  még a 39-es Dandár út volt a neve. Gyermekkoromban nagyon fincsi fagyit lehetett venni az üveg sátorban : )) Hmmm.... Itt az íze a számban!

A városrész

A városrész vendéglátó kombinátja. A brüsszeli világkiállítás magyar pavilonjának mintájára épült. A római olimpia idején adták át rendeltetésének, nevét is innen kapta. Sátortetős fagylaltozója városképileg is érdekes színfolt, a képzőművészet iránt érdeklődőket vonzó látnivaló. A nagy teraszfeljárónál Borsos Miklós 1960.-ben készített, pihenő nőt ábrázoló kőszobra látható.
F: 1978 Magyarország útikönyv

Olympia Étterem és Cukrászda

azonosító 11961
törzsszám 11231
védettség Műemléki védelem
jelleg Építmény
név jellemző Mai
eredeti kategória Középület
eredeti főtípus kereskedelmi- és vendéglátó létesítmény
eredeti típus étterem
jelenlegi kategória Középület
jelenlegi főtípus kereskedelmi- és vendéglátó létesítmény
jelenlegi típus áruház
megye Baranya
helység Pécs
cím Esztergár Lajos u. 10.
helyrajzi szám 609
település KSH kódja 19415
földhivatal Pécs Körzeti Földhivatal
állapot Pusztuló
rövid leírás Gádoros Lajos építész által tervezet, 1958-60 között épült, szocreál elemekkel díszített modern stílusú étterem és cukrászda.
külső leírás Az épület déli (fő) homlokzata négy részre osztható: a nyugati sarkon tömör, terméskővel falazott struktúra (jelenleg söröző), mely előtt kör alaprajzú, különálló "táncpavilon" áll, csúcsban végződő, nyitott tetőszerkezettel (eredetileg drótüveg fedéssel). Mellette kissé előreugró, hosszan elnyúló, üvegfal jellegű, ívelt homlokzatú vasbeton szerkezetű rész következik (eredetileg éttermi rész, jelenleg szövetbolt üzemel itt). Az ezt követő, kissé visszasüllyedő rövid bejárati szakasz szintén falazott oldalán - nyílván némileg későbbi - feliratok olvashatók (Olympia üzletház és ABC, Üzletsor, Bútor Stúdió). Az első résztől egészen idáig a homlokzatok előtt hosszan elnyúló terasz kapott helyett. A bejárattal szemben lépcső, melynek nyugati szélén, posztamensen fekvő női aktfigura látható, Borsos Miklós alkotása. A főhomlokzat keleti végén található nagy, bordázott, bádogozott felületet 3 db mitológiai jelenetet ábrázoló dombormű díszít.
A keleti (Türr István utcára néző) homlokzat bal oldalán a fent említett bádogozott rész főhomlokzata található, melynek kialakítása szintén vasbeton szerkezetű (eredetileg itt volt a cukrászda, mely jelenleg testépítő szalonnak ad helyet), előtte betonozott terasz. Az üvegfal felület két függőleges pillérrel és egy vízszintes elemmel tagolt, a tetőrész kissé előrenyúlik. Mellette, alacsonyabban fekvő, falazott rész található.
Ez a rész folytatódik az épület hátsó, északi ívelt homlokzatán, melynek felső résztét téglalap alakú, díszítetlen ablakok tagolják, ugyan olyanok, mint az ezt követő tetőablakok. Kétoldalt 1-1 gazdasági bejárat is helyet kapott (a keleti fölött "II. bejárat" felirat olvasható). Az épület nyugati oldalhomlokzata szintén falazott, két bejárattal, két nagyméretű ablakkal és 3 körablakkal (ez már a sörözőhöz tartozik).
állapot leírása Az épület műszaki állapota közepes. A bérleményeken kívüli részek elhagyatottak, falaik helyenként átázottak.
ugyanaz, mint Olympia étterem és Cukrászda (2009.06.21 10:56 rotty)
szerkesztés

Állapotjelentések

2009.04.19 14:41 rotty - állapot: 4 - koordináta: N 46° 3,827 E 18° 11,508 - pont: 2
Napbanéző
Napbanéző


Északi homlokzat
Északi homlokzat
keleti szárny (konditerem)
keleti szárny (konditerem)
Jellegzetes bejárat
Jellegzetes bejárat

Az egykori étterem most funkció nélküli, a működő vállalkozások a keleti részben vannak. A nyugati traktusban, belső átalakítások zajlanak, valamilyen üzlet vagy söröző nyílik a közeljövőben. Sok helyen vizesedés-nyomok vannak, a terasz kőfala pusztuló állapotban.
Nagyon szeretem Uránvárost, minden családi szál ideköt egészen a nagyszülőkig. Az immáron 53 éves városrész építése téglaházakkal indult, és panelekkel végződött. Igazán emberivé teszi a betont a sok helyen díszítésként használt kőburkolat. A városrendező Dénesi Ödön és a korszak számos Ybl-díjas építésze máig egyedülálló lakónegyedet alkotott. Mára a fák is "négyemeletesek" lettek, rengeteg a zöld, madárcsicsergésre ébredhetnek itt a panellakók is. Hiszem és remélem, hogy idővel ez a városrész olyan építészeti értéket fog jelenteni, és hasonló fogalommá válik, mint például amit - persze egy másik kor építészetében- a kispesti Wekerle-telep jelent.

2009.02.03 16:59 szeder - állapot: 4 - koordináta: N 46° 3,833 E 18° 11,477 - pont: 5


Változatlan állapotban.

2008.10.11 16:09 szeder - állapot: 4 - koordináta: N 46° 3,827 E 18° 11,521 - pont: 5Az 1958-as brüsszeli világkiállítás magyar pavilonjának pontos mása. Egyes részei jó állapotúak, mások kevésbé. A Sújtólég Söröző már nem működik, helyette étterem-pizzéria nyílt. A kiülő-rész régóta kihasználatlan.

 

Pécs | Olympia Étterem Napjainkban - F: retronom.hu /NGA/
Ády | 2010-09-15


.
.
.
.

 

Asztali nézet