URÁNVÁROS
A legmodernebb lakótelep

MENÜ

Hamarosan ledózerolják a volt Lakits-laktanyát

2007. július 30. 19:39 Cs. L. (Dunántúli Napló)

 

Pécs | Nemsokára ledózerolják a Pécsi Tudományegyetem orvosi karának épületével szemben álló volt Lakits-laktanyát, a Szigeti út 35-öt.

 

Többek között arról nevezetes a bontásra szánt Lakits-laktanya, hogy ez a pécsi zsidóság egyik emlékhelye. Minden évben megemlékeznek előtte arról, hogy háromezer zsidó lakost itt gyűjtöttek össze 1944-ben, s indítottak el Auschwitzba. Falán a város emléktáblát is avatott. A háború után iskola működött falai közt, de már több mint tíz éve használaton kívül áll.

 

Az emléktábla a tervezett kollégium falán is helyet kap majd (fotó: Pásztor Éva) Az emléktábla a tervezett kollégium falán is helyet kap majd (fotó: Pásztor Éva)

A pécsi közgyűlés 2006. áprilisi határozatát követően a város a május 19-i nyilvános árverésen bruttó 126,6 milliós vételáron eladta a Lusztig Péter, Georgiou Grigorisz és Kovács Ferenc tulajdonában lévő Castrum-Pécs Kft.-nek. Az épületre már megvan a bontási engedély, s a tervek szerint helyére kollégiumot építenek. A védett emléktáblát a szükséges egyeztetéseket követően vissza kívánják helyezni az új építmény falára.

– A ház nem állt védelem alatt, s nem is lehet minden épületet védettség alá helyezni egy történelmi városon belül – magyarázza Weiler Árpád, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal pécsi irodájának vezetője. – Ugyanakkor tisztázandó, hogy mit is kíván a város vagy a hivatal megvédeni: a korok egymásra rétegződését, amely lehet egy teljes utcakép, utcavonal is akár, vagy csak az értékesebb épületeket.

Az persze kívánatos lenne – teszi hozzá a hivatalvezető –, ha nem csupán a gazdasági érdek érvényesülne akkor, amikor egy épület eltüntetéséről és a helyén egy új létrehozásáról esik szó. Jelenleg háromszáz védési javaslat vár döntésre az örökségvédelmi hivatalban. Weiler Árpád véleménye szerint védelemre érdemesek például a Kolozsvár utcai, a legfelső szintjükön műteremmel bíró lakóépületek, amelyek a negyvenes években épültek. Ugyancsak védelmet érdemelne a Kolozsvár utcában a közgazdasági technikum épületének közelében álló két lakóház, a Köztársaság téri városi bérházegyüttes, az uránvárosi hétemeletesek, az ugyancsak uránvárosi kőhomlokzatú, függőfolyosós lakóházak.

Mindenképpen meg kell védeni Hoffmann László épületeit, ő a két világháború közti pécsi építészet egyik jeles képviselője volt, aki lakóépületeket, iskolát, templomot, kórházat, sportcsarnokot tervezett, s 1930-tól az elsők között zárkózott fel a modern, korszerű tendenciákhoz. Egyik házára, a Damjanich utca 15. szám alatt lévő egykori Höfler-villára sajnos már magastetőt húztak, a rendőrséggel szemben álló vívócsarnokát azonban Weiler Árpád már levédette.

Képek:

http://www.pecskep.hu/logic/pages/showdoc.php?id=901

 

 

 

Asztali nézet