URÁNVÁROS
A legmodernebb lakótelep

MENÜ

 

Eltűnt Pécsett a villanymalom, helyére lakóparkot akar építeni a tulajdonos cég.  A műemlék épület lebontása miatt erősödik a tiltakozás - tudósított a bama.hu.

 

Felháborodott olvasók jelezték a bama.hu portálnak, hogy valakik lebontották a Szigeti úton lévő villanymalom műemléki épületét. Tudomásuk szerint az építmény ideiglenes műemléki védelem alatt áll és semmi nem indokolja, hogy helyére lakópark kerüljön.

Römer Károly, a Baranya megyei kormányhivatal kulturális és örökségvédelmi irodájának vezetője elmondta, valóban ideiglenes védelem alá vonta a hivatal a malom épületét 2007-ben, és kezdeményezték az országos védelem alá helyezését. Azonban az ügy itt megállt: az ideiglenes védelem hatálya már rég lejárt, további meghosszabbítására a KÖH Dél-dunántúli irodájának nem volt jogi lehetősége, az időszak alatt a végleges védettséget pedig nem kapta meg az épület. Gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy a bontási kérelem beérkezésekor semmilyen védettség nem vonatkozott az épületre.

Fotó: ngabi

 

Lebontották a Szigeti úti villanymalom műemléki épületét

 

Pécs területén a nyugati városrészben, jelenleg is nagy forgalmú, - a régi 6-os főközlekedési út mellett, az egyetemi városrészben, a belváros közvetlen közelében, 6.046 m2-es ipari, kereskedelmi és szolgáltató ingatlan eladó. Az ingatlan övezeti besorolása: Lk-215363 Kisvárosias lakózóna

Mindkét bejárat kamionos forgalom lebonyolítására is alkalmas kialakítású.

Az ingatlan két különböző utcára nyíló utcafronttal és kijáratokkal rendelkezik.

A beépített alapterület 1.652 m2, - 24.,3%-os beépítettségű, melyen összesen 7 épület található.

A Szigeti úti utcafront 51,30 m hosszú.

A Lotz Károly utcai utcafront 78,88 m hosszú.

 

http://www.pecsivillanymalom.hu/

 

 

Lebontották a Szigeti úti villanymalom műemléki épületét

 

Semmivé lett a régi villanymalom

2011. március 13. 08:25 , Legutóbb frissítve: 2011. március 13. 09:06 Hajdu Zsolt (Dunántúli Napló)
Pécs | Több olvasó is aggodalommal jelezte, hogy lebontották a Szigeti úton a malom épületét, illetve nem értik, hogyan lehetséges ez, amikor tudomásuk szerint az építmény ideiglenes műemléki védelem alatt áll.
Valaha így nézett ki a Szigeti úton a jellegzetes ipari épület
 
 

A témával kapcsolatban Römer Károly, a Baranya megyei kormányhivatal kulturális és örökségvédelmi irodájának vezetője elmondta, valóban ideiglenes védelem alá vonta a hivatal a malom épületét 2007-ben, és kezdeményezték az országos védelem alá helyezését.

Azonban az ügy itt megállt: az ideiglenes védelem hatálya már rég lejárt, további meghosszabbítására a KÖH Dél-dunántúli Irodájának nem volt jogi lehetősége, az időszak alatt a végleges védettséget pedig nem kapta meg az épület. Gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy a bontási kérelem beérkezésekor semmilyen védettség nem vonatkozott az épületre.

Az ingatlan tulajdonosa jelenleg is a Pécsi Villanymalom Kft., szerintük teljesen szabályosan és jogszerűen jártak el. A kft. illetékese elmondta, 2006-ig üzemszerűen működött a villanymalom, ekkor véglegesen leállították. A Szigeti út melletti területet az önkormányzat a korábbi gazdasági, kereskedelmi, szolgáltató övezetből átsorolta a lakóövezeti kategóriába. Ezt követően kérvényezte a cég a bontási engedélyt az önkormányzatnál, amelyet a hivatalok egymással történt egyeztetése után meg is kaptak.

Mint megtudtuk, a rendőrségre is érkezett bejelentés a bontással kapcsolatban, amelynek körülményeit kivizsgálták, és a cégnek adott információk szerint mindent rendben találtak. A kft. tájékoztatása szerint, telekalakítás miatt kérvényezték a bontási engedélyt. A tervek szerint, amennyiben megkapják az építési engedélyt, lakóingatlanok épülnének ezen a területen.

Az átmeneti oltalom maximum két évig járhat

Az ideiglenes védelem egy évre adható a különböző épített emlékeknek, lejárat esetén egy évvel meghosszabbítható. A védettség időszaka alatt az épületről, építményről megszülethet a szükséges dokumentáció az országos, végleges műemléki védelemhez, vagy akár a védelem – az ideiglenes védettség elteltével – meg is szűnhet. Országos műemléki védelemre bármely magyar állampolgár javaslatot tehet. A védelemre javasolt épített emlékeket a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal terjeszti fel a minisztérium vezetőjének. A védelem a miniszteri rendelet megjelentetésétől lép érvénybe.

 

 Pécs, Magyarország

 

 

 

 

 

.

.

.

.

.

 

 

 

Asztali nézet